ABD’nin 9 Temmuz’da gümrük vergileriyle ilgili alacağı kararlar nedeniyle küresel piyasalarda 4 gündem öne çıktı. İşte takip edilecek veriler ve kararlar…
Küresel piyasalarda kritik gün 9 Temmuz. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret ortaklarına tanıdığı süre 9 Temmuz’a dolacak. Bu nedenle önümüzdeki hafta boyunca piyasalar bu alanda yaşanacak olaylara çevrilecek. Bu kritik tarihin ardından ise piyasalarda beklenmedik gelişmeler yaşanabilir.
İşte Önümüzdeki Hafta Piyasaların Takip Edeceği 5 Madde
1. Ticaret Anlaşmaları
ABD’nin ticaret anlaşmaları kapsamında 180 ülke ile masaya oturması bekleniyor. Bununla birlikte müzakerelerde sürenin uzatılıp uzatılmayacağı da belirsizliğini koruyor. Trump’ın ılımlı ve sert açıklamalarının arka arkaya gelmesi, piyasalarda belirsiz bir hava yaratmış durumda. Tansiyon yükselmiş durumda. Bu nedenle önümüzdeki haftanın en önemli gündemi ticaret anlaşmaları olacak.
2. Japonya ve Ekonomik Çıkmaz
Takip edilecek bir diğer konu ise Japonya olacak. ABD ile yaptığı ticaret anlaşmalarından herhangi bir sonuç alamayan Japonya, ağır gümrük vergileri nedeniyle darboğaza girmiş durumda. Ülkede yaşanacak ekonomik sıkıntılar, diğer piyasalarda da etkisini gösterecek.
3. İngiltere’de Ekonomik Durum
İngiltere’de ekonomik durum istenen seviyelerde değil. Sosyal yardımda reformlar iptal edildi. 5 milyar sterlinlik bütçe açığına neden olan bu durum, satışların artmasına neden oldu. Ülkede Maliye Bakanı Rachel Reeves’in istifa edeceğine yönelik haberler de ekonomide durumun negatif yönde seyretmesine neden oluyor.
4. ABD Borsaları Yükseliyor
ABD borsalarındaki yükseliş arttıkça diğer borsalardaki baskıların artmasına neden oluyor. Özellikle teknoloji hisselerinin yükselişiyle birlikte 2025’in ilk yarısında yükseliş yaşayan endeksler, ABD borsalarının STOXX 600 arasındaki farkın kapanmasına yol açtı. ABD borsalarının Avrupa borsalarını geçmesi, ekonomide dengeleri tamamen değiştirebilir.
5. Stabil Kripto Paralar Yükseliyor
Önümüzdeki hafta takip edilecek son veri ise stabil kripto paralar olacak. ABD’de kabul edilen son tasarı sonrasında stabil kripto paralar çok daha önemli bir hale geldi. Tasarının yasalaşması halinde ise bu alanda 2 trilyon dolarlık bir piyasa hacmi bekleniyor. Bu ise dolarizasyon riskini arttırıyor.